Jornada mundial pel treball digne

Xaro Béseler Soto, HOAC (València) La iniciativa estatal «Iglesia por el trabajo decente» es va llançar fa dos anys per organitzacions eclesials amb l'objectiu que tota l’Església prenga consciència del fet que la falta de treball, les condicions de precarietat en el món laboral, les desigualtats per a accedir a un treball decent i la limitació de l'exercici dels Drets Humans que comporta el fet de no tindre treball, és un atemptat contra la dignitat humana. Les organitzacions impulsores de la iniciativa: Caritas, CONFER (1), HOAC (2), JOC (3), JEC (4) i Justicia y Paz, proposen que tota l'Església prenga consciència de la centralitat del treball per a la vida humana, així com que dins de les parròquies ho visquen com una preocupació pròpia.

Cronològicament, en 1999 l'OIT va encunyar el concepte de «treball decent»; Sant Joan Pau II el 1r de maig del 2000 va fer una crida per una coalició mundial per defensar el treball decent (Tor Vegata, Roma); Benet XVI en l'encíclica Caritas in veritate assenyala que el treball decent «és expressió de la dignitat essencial de l'home i la dona». Més recentment el papa Francesc en Laudato Si insistix en la importància de la dignitat del treball i del treball digne per a la realització humana, la lluita contra la pobresa, la cura de la vida i de la casa comuna. D'altra banda la CEE indica que «defendre el treball decent significa posar al centre a la persona en lloc de la rendibilitat econòmica».

A la diòcesi de València la concreció d'esta iniciativa va ser impulsada per l'HOAC i cada any anem sumant les organitzacions que hi participen, de tal manera que el passat 7 d'octubre, dia en què se celebra mundialment esta reivindicació, Caritas diocesana, la Delegació Diocesana d'Emigrants de l’arquebisbat, el Servei Jesuïta a Emigrants (SMJ), la CONFER i l'HOAC convocàrem una eucaristia i un acte públic a la plaça de la Mare de Déu. La missa va ser presidida pel delegat episcopal de Caritas diocesana, Jose Mª Taberner, a la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, i tot seguit se celebrà l'escenificació «Passarel·la de la Precarietat» on a manera de desfilada de models s'explicitaren condicions laborals indignes, com la d’Irina, cambrera de pis; Marta, empleada de la llar; Paco, electricista; Sandra, cambrera a l’hostaleria; Juan i Abdul treballadors del camp; o Luis, fals autònom.

Per concloure es va llegir un manifest on es cridà a tots els creients per a implicar-nos en la lluita contra el frau i el treball informal, afavorir la creació de treball de qualitat, demanar inversió pública i privada pel treball productiu, salaris dignes i acompanyar les persones que patixen la precarietat laboral (5).

(1) CONFER: Conferència Espanyola de Religiosos (2) HOAC: Hermandad Obrera de Acción Católica (3) JOC: Joventut Obrera Cristiana (4) JEC: Joventut Estudiant Catòlica (5) Per a ser punt d'encontre entre persones, entitats, moviments i institucions d'Església, però també per a la societat en conjunt, s'ha creat la pàgina www.iglesiaporeltrabajodecente.org

Concluyo con una idea fuerza para mi desde hace años: la soberanía, como la independencia absolutas, en la práctica, amén de falsas, son polemógenas. Debemos superarlas en pro de un planeta más solidario en el respeto a las diferencias. Y solventar los inevitables conflictos mediante la deliberación continuada. Lo que exigirá cesiones. Nadie está en posesión de la verdad absoluta. ¡Ay la verdad! Mi profesor en Lovaina, Paul M. G. Levy, nos decía que, en una situación socio-política en grave conflicto, la pretensión de poseer la verdad era, también, polemógena. Sigo pensando lo mismo, casi 50 años después.