Repensar la missió diocesana

Jesús Belda Presente algunes idees dels tres fòrums de diàleg i debat en què em vaig poder fer present la setmana del 23 al 29 d'octubre.

SECRETARIAT DIOCESÀ D'ESPIRITUALITAT El pensament filosòfic del professor Conill

L'arquebisbat de València, a través del Secretariat Diocesà d'Espiritualitat, iniciava el dilluns 23 d'octubre un nou cicle de conferències entorn del lema «Creació i Espiritualitat», amb una conferència titulada «Espiritualitat natural i formes d'espiritualitat», a càrrec del professor de la Universitat de València Jesús Conill Sancho. Vaig poder estar en l'exposició del professor Conill, però no en el diàleg posterior. Densitat i claredat.

Jesús es veia visiblement emocionat per estar on estava i va reflexionar amb respecte profund sobre les incògnites que li anava plantejant la temàtica. ¿Era la primera vegada que estava en el fòrum diocesà del carrer d'Avellanes? Tal volta sí. Amb la seua profunda humanitat, com a professor creient i cercador de pautes per al futur, anava nodrint l'auditori.

Més enllà de repetir les coses sabudes, la forma de filosofar del professor suscitava un interés seriós pels temes de l'espiritualitat, lluny de la frivolitat reiterativa i prop de la fecunditat diligent.

Breument, allò que es va dir, va ser el següent: el principal problema que l'espiritualitat té en el món modern és que la raó queda reduïda a la raó instrumental. Transformació cultural de la modernitat. Imperi del mètode científic.

¿Què ens ha passat amb la transmissió de la fe en l'Espanya catòlica? Han canviat els valors, el que hi ha és una transvaloració (no tant un relativisme) a la qual la religió tradicional no dóna resposta.

L'espiritualitat religiosa ha tingut i pot seguir tenint, d'una manera renovada, diverses potencialitats en la vida contemporània: com a element vital del qual es nodrix la cultura (Ortega); com a aliment dels mínims morals (A. Cortina); com a espiritualitat religiosa cristiana en formes ben acreditades en la teoria i en la pràctica. Des de l'Ora et labora dels monestirs, passant per l'espiritualitat específicament ignasiana i moltes altres (cadascuna amb el seu propi carisma) fins a l'específicament elaborada per la teologia de l'alliberament i la de la Mare Teresa, constantment s'ha reclamat vivificar l'espiritualitat, com en els últims temps va fer de manera paradigmàtica també el gran teòleg Kart Rahner en el seu sempre recomanable «llibret» Canvi estructural de l'Església.

FUNDACIÓ ETNOR Els problemes socials i polítics més apressants del nostre temps

La inauguració del XXVII Seminari Permanent d'Ètica Econòmica i Empresarial de la Fundació ETNOR es va celebrar a la seu de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), a la plaça del Comte de Carlet 3, a València, el dilluns 23 d'octubre a les 19h.

Adela Cortina, qui fou guardonada amb el Premi Nacional d'Assaig en 2014, ens va parlar entre altres temes de l'aporofòbia, el rebuig al pobre, una reflexió imprescindible sobre un dels problemes socials i polítics més apressants del nostre temps.

Els qui produïxen verdadera fòbia no són tant els estrangers o la gent d'una raça diferent sinó els pobres. Els estrangers amb mitjans no produïxen rebuig, sinó tot el contrari, perquè s'espera d'ells que aporten ingressos i se'ls rep amb entusiasme. Els que inspiren menyspreu són els pobres, els que sembla que no poden oferir res bo, bé siguen emigrants o refugiats polítics.

Adela Cortina va buscar en el lèxic grec la paraula «pobre», 'áporos', i va encunyar el terme «aporofòbia», que en castellà ha sigut recollit per la Real Academia de la Lengua.

Adela Cortina explicava la predisposició que tenim els sers humans a esta fòbia i va proposar camins de superació a través de l'educació, l'eliminació de les desigualtats econòmiques i la promoció d'una democràcia que mamprenga de deveres la igualtat i el foment d'una hospitalitat cosmopolita.

La professora Cortina presentava al món empresarial idees conegudes de la Doctrina Social de l'Església, accentuant enfocaments i perspectives que projectaven una alternativa verdadera al món empresarial.

Saviesa i valentia en esta dona cristiana, per a aconseguir fer pensar al món empresarial en un diàleg fluid amb tots els presents.

La Fundació ETNOR (ètica dels negocis i de les organitzacions) és una organització sense ànim de lucre que naix en 1991 amb la finalitat de promoure el reconeixement, difusió i respecte dels valors ètics implícits en l'activitat econòmica i en la qualitat de les organitzacions i institucions públiques i privades.

FACULTAT DE TEOLOGIA El virus del clericalisme i del pelagianisme entre el clero

La Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València va acollir el matí del dijous 26 d'octubre, la presentació del «Procés de Retrobament Sacerdotal», una iniciativa que té com a finalitat aconseguir «un diàleg sincer entre els preveres de l'arxidiòcesi».

La presentació va tenir lloc al saló d'actes de la Facultat, a càrrec dels professors José Vidal Talens i Santiago Pons.

Allí se'ns ha parlat de la necessitat de «parlar amb assossec»; de crear un «nou clima»; de «posar en dubte les nostres seguretats»; que «no diguem que no tenim temps» en un moment difícil en què Déu actua com a Kairós. Més idees:

- «El requisit per a resoldre qualsevol problema és plantejar-lo». - «Mai més sacerdots aïllats; es compta amb nosaltres». - «Evangelitzar és possible; és fer deixebles de Jesús». - «No comencem de zero. Posem al mig les experiències, amb un diàleg seré».

Tots sabem que la formació és fonamental per a la construcció del Regne. I una formació per als clergues que no siga ni massa clerical ni massa pelagiana. Si fem el que podem, Jesús salva.

Necessitem reflexionar sobre la nostra identitat sacerdotal també amb les nostres comunitats laicals, sent conscients dels problemes de l'època en què ens ha tocat viure.

Advoquem perquè la formació presbiteral siga autèntica i aporte noves forces. El que predomina en la nostra vida ministerial és el «seguir tirant» amb resignació pels carrils de la mediocritat. Necessitem una formació més per a la vida ministerial.