RECUPERAR LA EUCARISTÍA DOMINICAL

Alberto Barber Moreno
El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, freqüentment expressa la necessitat de «recuperar l'eucaristia dominical ja que permetria fer un pas de gegant en la renovació de la nostra Església diocesana, de les seues comunitats, de la seua capacitat de presència en el món i de la seua obra evangelitzadora… Segons com visquem l'Eucaristia, de com la celebrem i la participem, depén hui molt que hi hagen comunitats cristianes capaces d'evangelitzar. L'Eucaristia és el cor de l'Església local, està en el centre de la vida cristiana, de cadascuna de les comunitats i és la font i el cim de tota obra evangelitzadora ». I també afirma que «Necessitem enfortir el diumenge i que els sacerdots millorem les nostres celebracions dominicals».

La clau està a saber com. Este és el repte pastoral: ¿Com afrontar la dificultat litúrgica insuperable amb la qual hem de conviure quan es tracta de ser hospitalaris amb aquells que no vénen a l'església o els no catòlics? No hi ha solució fàcil per a este problema… i el nou missal no facilita les coses! Reconéixer el problema és començar a traçar un panorama de possibles oportunitats.

Ens hem habituat a les misses exprés, i esta mentalitat continua sent alimentada en el nostre context pels dirigents. I el problema seriós és que seguim celebrant i administrant els sagraments a gent que no té apetit.

Què podem fer? Litúrgies dinàmiques i inspiradores? Litúrgies en les quals experimentem una transformació? Litúrgies on escoltem les necessitats de les persones?

Eliminar misses de baixa assistència; evitar duplicitats… Cuidar la predicació transmetent la seguretat que Déu ens estima. Menys rotllos i més vida.

Estem en un nou context pastoral, i urgix impulsar comunitats cristianes plenes de sentit. Formem xicotetes comunitats.

I tractem que els allunyats que puguen arribar se senten ben acollits i com a sa casa. Tasca complexa i difícil. Tal vegada apassionant també.