Aprenents d'artesans

No és la primera vegada que, en este editorial, ens presentem com a artesans. Artesans de la vida, de la solidaritat, del diàleg amb la cultura, de la fraternitat apostòlica... En este número, com a artesans de la pau, amb el papa Francesc i amb el nostre arquebisbe Antonio, per a «acollir, protegir, promoure i integrar immigrants i refugiats» (Jornada Mundial de la Pau). I amb esta clau inaugurem l'any 2018. Som i volem ser aprenents d'artesans.

Els amics de CRESOL saben molt bé el perquè d'esta elecció. Com anunciàvem en el número anterior, la coordinació de CRESOL té la seua nova adreça en la parròquia de sant Josep Artesà, a la Ciutat de l'Artista Faller de València. Una adreça providencial. Marginals però feliços. Estem en un barri creatiu.

Una nova inquietud ens espenta. I anem, sense pessimismes ni laments, a la recerca del futur.
Compartint en clima de retrobament sacerdotal, li proposava al professor Vidal Talens (i a altres professors de la Facultat, Díaz Rodelas, etc.) pensar esta motivació. I els demanava ajuda teològica... ¿Com podem ser verdaders artistes de la nova evangelització? El poder institucional, de dins i de fora, funciona domesticant els artistes verdaders.

¿Què ha de dir-nos Von Balthasar? ¿I el papa Francesc? Tal vegada que ens situem en les perifèries geogràfiques i existencials, de manera creativa, fent de la vida un art. Per a obrir-nos al que és nou, amb inquietuds, amb somnis..., amb una vocació sobredimensionada, cal ser artistes. Inconformistes, visionaris, poetes, missioners... De tots hem d'aprendre. Art i fe; bellesa que transforma. Un repte: «No tingueu por d'aprendre dels vostres errors» (Francesc).

Així, doncs, ens situem com a artistes davant de l'any nou. En la primera trobada que vaig tindre amb el meu nou equip arxiprestal, vaig poder compartir algunes de les emocions que embarguen el meu cor. Jesús és un artista pertorbador, i nosaltres som massa poregosos i conservadors. Estem perplexos. Solament si madurem com a artistes serem capaços d'articular la saviesa i les habilitats, amb la virtut d'Aquell que ens crida a seguir-lo. «Senyor, tu eres el nostre Pare, nosaltres l'argila i tu l'alfarer: som tots obra de la teua mà». Els verdaders artistes són crítics exigents i denuncien, per a articular, sense mutilar, tota una jerarquia de veritats.

CRESOL viu un moment interessant. Presentem un número nou amb algunes novetats. Hem fet cas a les dues observacions que —amb la seua perícia— el periodista J. Ramón Navarro feia en el número anterior: millorem el disseny i estem de nou incorporats a la xarxa (www.revistacresol.es). Necessitem l'entusiasme de tots, l'ajuda concreta, la desinteressada col·laboració econòmica, i també la crítica constructiva. Volem aprendre amb passió creativa. Aprenents d'artesans. Gràcies.