Fòrum cristianisme i món d’avui: una experiència creativa i dinamitzadora

Julio Ciges Marín, Rector de Vera
El 24 i el 25 de febrer de 2018 celebrarem la trentena edició del Fòrum. La importància d’aquest esdeveniment motiva aquesta breu reflexió.

Al llarg dels 30 anys el Fòrum ha mantingut constant el nivell d’assistència entre 450 (la primera edició) i més de 800 persones. Tanmateix som conscients que representem una minoria significativa de l’Església valenciana. Hi participen religiosos i religioses de diferents Congregacions i Instituts, capellans diocesans i gent de Moviments d’A.C., CCPs, parròquies de l’Arxidiòcesi o “per lliure”. La valoració que fan és sempre molt positiva i queda palesa amb frases com ara: Enmig de la rutina diària i de la duresa dels moments socials i eclesials, vivim el Fòrum com un colp d’aire fresc, un oasi de llibertat, creativitat i convivència alegre, un estímul per al compromís.

Escoltar aquestes manifestacions confirma que som fidels a l’objectiu inicial, perquè el Fòrum sorgí per animar el compromís per una Església més evangèlica, segons les intuïcions alliberadores del Concili Vaticà II, i per encarnar l’Església valenciana en la realitat cultural i social del nostre Poble valencià des d’una opció clara per la gent empobrida i una solidaritat efectiva. Per tot això el Fòrum posa molta cura en la potenciació del protagonisme seglar i del compromís alliberador en la nostra societat, en la creativitat en les pregàries i les celebracions i en l’ús de la nostra llengua.

De fet, la immensa majoria dels membres de la Coordinadora que prepara i organitza el Fòrum (decidint sempre per consens) és gent seglar. A més està concebut amb un funcionament autònom per afavorir la llibertat seglar i sense vinculació a estructures ja existents per no comprometre l’oficialitat eclesiàstica.

D’altra banda, impressiona molt a la gent que hi participa. El nivell de les ponències (veure, jutjar i actuar), que aborden els temes de més actualitat per il·luminar el compromís i afavorir el diàleg amb la societat i la cultura; la vitalitat dels testimoniatges, amb un ferm compromís cristià; l’alegria de trobar-se; la riquesa, la participació i la creativitat en les pregàries i les celebracions, sempre en valencià, produeixen aquest impacte.

Sempre recordaré un comentari d’En Rafael Sanus als membres de la Coordinadora: “Quin acolliment més afectuós em feu! Fa goig veure la gent participar de manera tan viva i activa, tan alegre i espontània! Realment ací se sent un gran fervor espiritual i, alhora, una incidència en la vida i un compromís amb els pobres. Es percep que en les ponències i en les celebracions estan clarament units contemplació i compromís. I, sobretot, quina cura teniu del valencià. Enhorabona!” (la valoració que va fer l’Arquebisbe En Carlos Osoro és molt pareguda). El Fòrum sempre ha tingut el propòsit clar de mantenir la comunió eclesial i la cordialitat en la relació amb la jerarquia, cercant la vivència pràctica i real de l’Església com a Poble de Déu.

Ara que fem 30 anys de Fòrum el balanç és molt positiu. Hem estat fidels als objectius marcats des del començament. Vull concloure aquesta aportació fent memòria del document fundacional, que assenyala els trets fonamentals d’aquest encontre d’Església que és el Fòrum:

- tenir cura, de manera creativa, participativa i vital, dels moments de pregària i celebració comunitària, sempre arrelats en la vida.
- discernir els signes dels temps i possibilitar una reflexió profunda que ajude a viure significativament la fe enmig del món, centrada en l’espiritualitat del seguiment per descobrir Crist encarnat en la gent pobra, i que repte al compromís d’encarnació i transformació alliberadora vers el Regne.
- amb consciència de caminar en el nostre Poble Valencià i, per això, amb respecte a la nostra cultura i la nostra llengua, promovent el seu ús al sí de la Comunitat eclesial.
- viure l’experiència de ser Poble de Déu exercint la llibertat d’esperit, la corresponsabilitat, la participació i el protagonisme de tots els seus membres.
- experimentar l’alegria de la germanor i promoure l’acolliment, la relació sincera, el respecte i la festa.
- llançar a la vida i al compromís cristià, animant la gent que hi participa a fer extensiu als respectius grups eclesials i als propis ambients allò reflexionat i viscut al Fòrum.

Pel servei a tanta gent que demana amb insistència la seua realització, per l’ajuda a la vivència de la fe segons les intuïcions alliberadores del Concili Vaticà II i per mantenir els llaços de molta gent amb la comunitat eclesial, seguim oferint aquesta experiència tan vital i creativa en l’àmbit de la nostra Església.