El discerniment segons el Papa Francesc, per X. Martí - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Sumari > ESPIRITUALITAT PASTORAL
 
El discerniment espiritual segons el papa Francesc
 
 
Francesc X. Martí
 
 
  Últimament el Papa s’ha referit al tema en diverses ocasions. ¿Què és el discerniment?
   De manera especial s’hi referix en el document preparatori del pròxim Sínode titulat Els jóvens, la fe i el discerniment espiritual (2017, gener 13). Ací trobem una primera aproximació al concepte:
 - «Prendre decisions i orientar les pròpies accions en situacions d'incertesa i enfront d'impulsos interns contradictoris és l'àmbit de l'exercici del discerniment. Es tracta d'un terme clàssic de la tradició de l'Església, que s'aplica a una pluralitat de situacions».
 «Tresor dels jesuïtes», en paraules del jesuïta papa Francesc a la comunitat dels escriptors de La civiltà cattolica (2013, juny 14):
 - «Un tresor dels jesuïtes és precisament el discerniment espiritual, que intenta reconéixer la presència de l'Esperit de Déu en la realitat humana i cultural, la llavor ja plantada de la seua presència en els esdeveniments, en les sensibilitats, en els desitjos, en les tensions profundes dels cors i dels contextos socials, culturals i espirituals».
 
Tipus de discerniment
 En el document preparatori del Sínode ens parla dels diversos tipus de discerniment:
 
- «En efecte, existix un discerniment dels signes dels temps, que apunta a reconéixer la presència i l'acció de l'Esperit en la història; un discerniment moral, que distingix allò que és bo d'allò que és mal; un discerniment espiritual, que té com a objectiu reconéixer la temptació per a rebutjar-la i, en el seu lloc, seguir el camí de la plenitud de vida. Les connexions entre estes diferents accepcions són evidents i no es poden mai separar completament».
 
I se centra en el discerniment vocacional, que és «el procés pel qual la persona arriba a realitzar, en el diàleg amb el Senyor i escoltant la veu de l'Esperit, les eleccions fonamentals, començant per la de l'estat de vida».
 
L’acompanyament personal en el discerniment
 El discerniment espiritual no és un procés individual, sinó que té una dimensió personal i comunitària. Per això, recorda el Papa en el mateix document, «la tradició espiritual destaca la importància de l'acompanyament personal». I indica en què es diferencia del suport psicològic:
 
- «Es tracta d'afavorir la relació entre la persona i el Senyor, col·laborant a eliminar els obstacles. Heus ací la diferència entre l'acompanyament en el discerniment i el suport psicològic, que també, si està obert a la transcendència, es revela sovint de fonamental importància. El psicòleg sosté una persona en les dificultats i l'ajuda a prendre consciència de les seues fragilitats i el seu potencial; el guia espiritual remet la persona al Senyor i prepara el terreny per a la trobada amb Ell (cf. Jn 3,29-30)».
 
El discerniment espiritual i pastoral
 En el cas dels pastors del Poble de Déu cal aplicar el discerniment a la praxi pastoral. En el Discurs als nous bisbes ordenats durant l'any (2017). El Papa parla del discerniment pastoral com a «remei contra la immobilitat» i «antídot contra la rigidesa»:
 
- «El discerniment és un remei contra la immobilitat del «sempre s'ha fet així» o del «prenguem temps». És un procés creatiu que no es limita a aplicar esquemes. És un antídot contra la rigidesa, perquè les mateixes solucions no són vàlides a tot arreu. És sempre el perenne hui del Ressuscitat, que ens imposa que no ens resignem a la repetició del passat i tinguem el valor de preguntar-nos si les propostes d'ahir seguixen sent evangèlicament vàlides. No vos deixeu empresonar per la nostàlgia de tindre una sola resposta per a aplicar en tots els casos. Açò tal vegada calmaria la nostra ansietat de rendiment, però deixaria relegades als marges i «seques» vides que necessiten ser regades per la gràcia que custodiem (Marc 3, 1-6; Ezequiel 37, 4)».
Portada | Sumari | Edicions Anteriors | Contacte´ns | Mapa general del sitio
Copyright © 2018 Revista Cresol
Regreso al contenido | Regreso al menu principal