Falla de Caritas, per M. Castelló - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Sumari > FALLES 2018
 
Falla solidaria de Caritas Diocesana de Valencia
 
 
Mercedes Castelló Vila
 
 
 Vaig assistir a l'acte en què la Fallera Major de València de 2018, Rocío Gil, i la Fallera Major Infantil, Daniela Gómez de los Ángeles, acompanyades per les seues corts d'honor, van participar en la penjà de la falla solidària de Caritas Diocesana de València. Un acte faller de Caritas que buscava la sensibilització social del món faller i la societat. Va estar present el bisbe auxiliar de València monsenyor Arturo Ros.
 
  M'agrada l'esperit de les falles que són diferents, alternatives; sense falleres, ni premis; amb molta participació infantil i juvenil. Són les altres falles de València, amb pressupostos reduïts i un caràcter alternatiu comú. Les coses han de canviar i, en l'horitzó, està la dimensió social pendent.
 
  Al meu entendre en l'organització de les falles se seguix mantenint un model massa piramidal, controlat per un ens aliè al món faller, l'Ajuntament, a través de Junta Central Fallera. Això s´ha de (r)evolucionar. Cal potenciar i incrementar la dimensió social, inclusiva i participativa de les falles solidàries.
 
  Em resulta interessant vore com pengen a la seu de Caritas Diocesana de València una sèrie de reivindicacions en les balconades amb cartells, dibuixos i altres elements. Enguany el lema de la falla solidària és “El teu compromís millora el món”.
 
Igual que en anys anteriors, la falla solidària ha estat elaborada pels participants al Centre Sociolaboral Mambré. Es tracta de persones sense llar, dones en risc d'exclusió i migrants, i també del voluntariat i els treballadors de la institució.
 
  En l'acte es va fer lectura d'un manifest. També participem en una “globotà” i compartim una “xocolatà”.
 
  La doctrina social de l'Església ha d'aportar compromís i llum al model de falla empresa. Els estereotips heretats són massa classistes. Les Falles són una festa total i hem de recuperar l'esperit participatiu de la gent més pobra.
 
  L'Església oficial està adormida i anastesiada amb una ofrena en què domina una desfilada sentimental de lluïment de l'orgull faller. Molta parafernàlia. Massa.  
 
  M'emociona saber que el Centre Prelaboral Mambré celebrarà el 13 de març una exposició de ninots elaborats en el Taller Faller Mambré per persones que participen en els programes d'atenció de Caritas Diocesana.
 
  El Centre de Dia Manantial, a Burjassot, celebrarà una festa fallera amb els menors i les seues famílies. Enhorabona!
Portada | Sumari | Edicions Anteriors | Contacte´ns | Mapa general del sitio
Copyright © 2018 Revista Cresol
Regreso al contenido | Regreso al menu principal