Oració a sant Vicent Ferrer, per X. Martí - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Sumari > OFFICIUM LECTIONIS
Oració a sant Vicent Ferrer
 
 Mossén Sorribes Capella

El pròxim 9 d’abril les quatre diòcesis valencianes comencen la celebració de l’Any Jubilar Vicentí, amb motiu del 6é centenari de la mort de sant Vicent Ferrer, patró principal de la Comunitat Valenciana i de la diòcesi d’Oriola-Alacant. Els nostres pastors, en un comunicat conjunt, han manifestat, entre altres coses, que és «una oportunitat perquè tot el poble de Déu conega amb major profunditat la figura de Sant Vicent Ferrer». Per això, esta secció es dedicarà durant el jubileu vicentí a la recuperació de textos de i sobre el nostre insigne patró. L’oració següent es troba en l’Eucologi Valencià, publicat a València en 1951 per mossén Vicent Sorribes i Gramatge, rector de Rocafort. No s’indica l’autor, però tot fa pensar que el text és del mateix mossén Sorribes (València 1903-Quart de Poblet 1986). F. Xavier Martí.
 

 
 Gloriosíssim sant Vicent, patró de València, lliri puríssim collit a l'hort de la nostra terra, evangelitzador de la santa paraula de Déu i perfecte deixeble del dolcíssim Jesús. Vós, que tempràreu la llengua de la nostra parla amb el foc de l'amor a Déu, la qual com espasa de dos talls la posàreu al servici de la caritat divina i arreplegàreu, arreu d'Europa, les ovelles esgarriades de la pleta del Senyor, predicant a la bona gent: «Tenim una fraternitat humana en este món, tant els fidels com els infidels poden ésser anomenats germans», digneu-vos intercedir per nosaltres davant de Déu.
  Pregueu pels germans dissortats a la Mare de Déu dels Desemparats per tal que la seua mirada ens embolcalle en l'esperança de dies millors.
  Mestre de l'evidència racional posada a mida de les intel·ligències populars, il·lumineu els nostres cors! Mireu el vostre poble! Compadiu-vos dels vostres germans!
  Veniu, de bell nou, a València, a fi que els qui us anomenen germà major, tinguen el conhort d’heretar el vostre esperit «en el cor i en la paraula».
  Veniu, amigable componedor de plets i poseu pau a les aferrissades lluites socials que trasbalsen la vostra Ciutat. Doneu-nos la pau i la caritat cristianes en esta hora mancada del sant temor de Déu.
  Veniu, àngel apocalíptic del Senyor, i feu sonar la trompeta del Judici de Déu, per tal que el seu ressò desperte l'esperit d'aquells que jauen ensopits en el pecat de l’egoisme. Emmudixca Satanàs, pare de la mentida.
  Veniu i ensenyeu als ministres del Senyor l'eficàcia sobrenatural del vostre apostolat realista, doneu-los el do de la predicació que Vós tan meravellosament sabéreu emprar, feu-los hòmens de vida interior, i que nodrixquen son esperit en l'aliment substanciós de la Santa Bíblia.
  Veniu i ensenyeu als pares valencians el goig que hi ha de fer de les seues llars «una llar vicentina», talment com fon la de la vostra família. Doneu als nostres jóvens l’amor a la virtut de la puresa i emmeneu-los pels camins de la caritat i la pràctica de les virtuts cristianes.
  Veniu i allunyeu de nosaltres tota mena de vicis, mitjançant l’exemple de la vostra vida tota consagrada a Déu.
  Veniu i ensenyeu-nos de dir moltes vegades amb Vós: «Senyor, Déu Jesucrist, misericòrdia».
  Veniu finalment i abrandeu-nos en foc del vostre esperit, per tal que abrusats en l'amor a Déu i a la nostra Mare dels Desemparats, tots plegats pugam anomenar-vos germà i per la vostra protecció, fruir de la benaurança eterna. Amén.
(Vicent Sorribes i Gramatge: Eucologi Valencià, Lletres Valencianes, València 1951, pp. 153s.)
 
Nota. L’Eucologi Valencià també du un «Himne Vicentí» (p. 691), uns «Goigs a Sant Vicent Ferrer» (p. 692) i el textos propis del dia precedits d’una semblança del sant (pp. 431-433).
Portada | Sumari | Edicions Anteriors | Contacte´ns | Mapa general del sitio
Copyright © 2018 Revista Cresol
Regreso al contenido | Regreso al menu principal