Primavera de la dona, per R. Martínez - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Sumari > PRIMAVERA
 
“Primavera” de la dona
 
 
Rafael Martínez
 
 
 
  El diumenge 4 de febrer el Sector de la Dona de la Germanor Obrera d'Acció Catòlica de València i Dones Creients organitzaren la jornada «Per una societat que sostinga la vida». Primer, una conferència: «Teologia feminista, cuidats i economia invisible de les dones", per Pepa Torres. I, a continuació, un panel d'experiències, «Avançar en igualtat en la societat i en l'església» amb la participació d’Ester Calderón (Sector Dona HOAC), Rosa Graells (Dones Creients) i Montse Escribano (teòloga i doctora en Filosofia). Tot amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset
 
  Una mirada fresca, creient i primaveral, esperançada sobre els reptes de les dones de hui. Una trobada amb una reflexió activa i interpel·ladora a l'Església, amb Jesús de Natzaret, convençuts del paper tan important que les dones tenen hui en el món. Semblava que s'estava preparant una nova primavera sobre el paper de la dona en la societat i en l'Església. És moment d'insistir que assumisquen majors responsabilitats.
 
  Vam poder estar presents en el col·loqui del panel d'experiències. Compartim unes paraules sobre el feminisme radical, la ideologia de gènere. Una alerta enfront del feminisme agressiu!
 
  Certament, l'experiència de violència sexual o masclista no justifica necessàriament les posicions feministes extremes o radicals, però ajuda a comprendre-les i obliga a buscar perspectives i hermenèutiques comprensives amb la situació actual de la dona en el món. En els comentaris, les teòlogues feministes van advocar més per la cooperació que per la confrontació.
 
  ¿Què preocupa a les dones? La igualtat, inclusiva i participativa. Però també els preocupa què li està passant al nostre planeta. Una terra maltractada que clama, i els gemecs de la qual s'unixen als de totes les persones maltractades del món. A les dones, les colpeja el que els està passant als jóvens immigrants, hòmens i dones.
  La nostra diòcesi necessita gent clau, persones d'influència social, dones i hòmens. Dones cultes que sàpien fer-se presents en els fòrums culturals de la ciutat de València amb una cultura personalista on ningú se senta limitat pels estereotips de gènere.
 
  Cal seguir treballant sobre la necessitat que tenim com a Església diocesana de València de bastir ponts i treballar per la promoció del diàleg feminista, ecumènic i interreligiós; amb una espiritualitat integral que ens ajude a acostar-nos a l'altre des de la diferència que ens enriquix i ens construïx.
 
  Els pastors hem d'invertir temps i esforç en la problemàtica feminista. No podem quedar-nos solament amb les conferències regulars que programen les institucions oficials. Necessitem caminar per espais que tal vegada ens qüestionen alguns dels plantejaments habituals.
 
  Buscar temps, compartir somnis amb les dones creients... per a iniciar processos nous, sent sincers i autèntics. Encara que no estiguem d'acord en tot el que es puga exposar lliurement sobre el papa Francesc o sobre el bisbe Cañizares.
 
  Una gran alegria ens va produir esta trobada amb un grup de dones feministes compromeses, que somien en la primavera eclesial i que construïxen amb el seu comprimís una Església àmplia amb una mirada renovada.
Portada | Sumari | Edicions Anteriors | Contacte´ns | Mapa general del sitio
Copyright © 2018 Revista Cresol
Regreso al contenido | Regreso al menu principal