Les contraposicions, per Ma. Carmen Sevilla - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Les contraposicions, per Ma. Carmen Sevilla

Sumari > INTENCIÓ DE JULIOL
Francesc: un líder per a anar més enllà de les contraposicions de las contraposiciones

Ma. Carmen Sevilla Peiró (València).

Hi ha debats en l'actualitat eclesial que fàcilment susciten contraposicions. Personalment, constate l'interés del papa Francesc a superar determinades antítesis i antagonismes; un home a qui es mira amb confiança i a qui s'escolta amb atenció i amb esperança, que convida a anar més enllà dels frontismes.

Francesc vol que ens acostumem a anar més enllà de les contraposicions ideològiques i polars en la vida quotidiana de l'Església; freqüentment es referix al terrorisme del xafardeig en la vida de les parròquies, moviments, etc. Sanar les oposicions és clau, no solament per al diàleg ecumènic, sinó també per al diàleg entre els fidels catòlics. Urgix remeiar els xocs i obstacles que separen uns teòlegs d'uns altres en determinats temes, i el mateix entre pastors, i entre seglars i sacerdots.

Cal avançar per a poder afrontar entre tots alguns problemes amb realisme: la falta de sacerdots, l'allunyament dels creients dels temples, la inculturació de la fe, etc. I per a açò ens convida el papa Francesc, un líder d'importància mundial, per a superar resistències i confrontacions.

Com? Sense fàcils tàctiques demagògiques antagòniques; sense enganyar simplificant els problemes; sense duplicitats, sense frases soltes i ambigües. Hem d'aprendre l'habilitat de Francesc i el saber dir que el caracteritza.

El papa Francesc ha demostrat el seu lideratge en la comunitat humana, mitjançant paraules i mitjançant gestos. I cal estar íntegrament amb ell, valorant la seua habilitat dinàmica.

Encara hi ha qui titla de reaccionari el Papa Francesc per professar obertament la doctrina oficial de l'Església. I també, hi ha qui el titla de «populista» per la seua doctrina oberta. Desviadament volen oposar el papa Francesc al seu predecessor el papa Benet i fins i tot al mateix sant Joan Pau II.

Alguns exemples que ens conviden a acollir amb saviesa el que està dient prudentment el papa Francesc, en la mateixa línia que els seus antecessors:

- Sobre qüestions bioètiques, moral sexual i familiar, els tres papes han mantingut el mateix. El papa Francesc va dir que alguns casos d'avortament plantegen «el mateix que feien els nazis per a cuidar la raça però amb guants blancs», i va opinar que resulta «una atrocitat» el fet de «tirar un innocent per a resoldre una vida tranquil·la».

- Qüestions teològiques. Com deien els seus predecessors, no hi ha contraposició entre caritat i veritat, van juntes necessàriament. «La caritat ajuda a comprendre la veritat i la veritat reclama gestos de caritat», recorda Francesc.

- En les realitats pastorals. Els tres pontificats han sostingut que cal anar més enllà de les contraposicions entre institució i nous carismes. Segons el Papa, no existix en l'Església cap institució que no tinga alguna referència a un carisma.

- En el sacerdoci de la dona. El Sant Pare actual ressalta sovint que si bé les dones han de tindre més funcions en l'Església, cal tindre en compte que «amb l'ordre sagrat no es pot perquè dogmàticament no va i Joan Pau II va ser clar i va tancar la porta, i jo no torne sobre açò. Era una cosa seriosa, no un capritx».

- En la consideració moral dels matrimonis homosexuals, el papa Francesc (igual que els antecessors) ens recorda sovint que el matrimoni és una unió conformada entre un home i una dona.

- Quant a la llibertat d'expressió, manté la mateixa postura: «La llibertat d'expressió té límits».

- Pel que fa a la doctrina social, els tres pontificats han considerat que no és missió del Papa aconseguir canviar el món. Però «la pobresa està en el centre de l'Evangeli». Els tres papes arremeten contra el capitalisme «desenfrenat» que «genera noves precarietats i esclavituds», i també contra el comunisme: «jo dic solament que els comunistes ens han robat la bandera. La bandera dels pobres és cristiana. Els pobres estan en el centre de l'Evangeli» (Francesc) .Copyright © 2018 Revista Cresol - Creado por SocialOpen
Regreso al contenido | Regreso al menu principal