Missioners endormiscats, per R. Peris - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Missioners endormiscats, per R. Peris

Sumari > INTENCIÓ DEL PAPA: FERVOR MISSIONER
Els missioners estem una mica endormiscats    

P. Ramon Peris i Pla (Equador)

En este mes d'octubre dedicat a les missions ad gentes, en què totes les cristianes i tots els cristians hem de sentir-nos missioners i evangelitzadors, el papa Francesc ens invita a pregar per la missió dels consagrats i les consagrades, perquè "desperten el seu fervor missioner i estiguen presents entre els pobres, els marginats i amb els qui no tenen veu".

I és que a parer meu, els missioners, estem una mica endormiscats. Ttal volta siga el cansament i el treball enorme que portem sobre els muscles i sobretot el fet de vore que el temps passa de pressa, que no tenim relleu, que les vocacions natives són, últimament, a Llatinoamèrica més bé escasses.

Tot un repte que hem d'afrontar amb espe- rança sabent que el timó de la missió el porta l'Esperit Sant, que nosaltres només som servidors humils en la vinya del Senyor i que som col·laboradors de l'Esperit Sant en esta entusiasmadora missió de donar a conéixer el Crist.

El Papa demana oracions, no ens enganyem, perquè constata cansament, poc esperit profètic en les comunitats religioses, acomodació al món, poca capacitat de treballar en equip, un clero natiu jove que a voltes està més interessat en realitats que s'allunyen de l'Evangeli, o en les coses materials, que en la causa del Regne del cel.

I, si no, que li ho diguen a don Arturo, director d'OMPV, que juntament amb sis seminaristes de la nostra diòcesi ha vingut un any més a treballar a la missió de San Patricio de Manta a l'Equador, on estic des de fa 14 anys. Cal dir que al mes d'agost, van arribar amb temor i tremolor a l'empara dels comentaris que els seminaristes de l'any passat els van dir, però una cosa és sentir i vore fotos, i una altra cosa és estar en l'arena.

L'Església de Llatinoamèrica és sens dubte una Església jove, creativa i preocupada pels problemes socials i econòmics que assolen el continent i, a pesar de la tendència a la comoditat i al conformisme, en general és una Església compromesa i activa que afronta amb valentia els reptes que van sorgint.

Un cas notori: en estos mesos milers de veneçolans han eixit del seu país, castigat per la pobresa i la corrupció, fugint de la fam i de la misèria. Els països veïns, Brasil, Colòmbia, l'Equador i el Perú, els han hagut d'acollir no sense dificultats, milers de famílies senceres. Cal dir que l'Església ha estat i està sempre al costat dels pobres, colze a colze amb el poble. Les Càritas catòliques de les parròquies s'han posat al servici dels germans necessitats, obrint portes i cor.
Un altre cas és Nicaragua, un altre exemple de solidaritat i compromís eclesial i amb esperit profètic defenent al poble de les tiranies del govern, inclús arriscant la vida.

El fervor missioner..., el fervor cristià, i el compromís eclesial amerat d'evangeli, naixen d'una fe profunda i d'un encontre viu i sentit amb Jesucrist. Més que mai es necessiten testimonis de la fe, i els consagrats a la missió hem de lligar tota la nostra vida a la causa de Jesús. El nostre estil de vida ha de ser un far de llum per a tots els hòmens i dones que ens rodegen i, sobretot, ha d'obrir noves esperances als qui tenen més portes tancades. En eixe sentit, sempre he entés la missió com obrir portes de noves possibilitats de vida per als més afligits.

Resem per la intenció del mes d'octubre del papa Francesc, perquè no afluixe el fervor missioner dels consagrats i consagrades de tot el món. Recuperem l'esperit profètic de la missió ad gentes, Despullem-nos de la superficialitat. Portem la motxilla lleugera, els peus amb les sandàlies de l'Evangeli. Atrevim-nos a no portar res, a no tenir res, a no tenir por de res, només l'Evangeli com una faca afilada, com deia el bisbe-profeta i poeta Pere Casaldàliga, que estos mesos passats va complir noranta anys.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Creado por SocialOpen
Regreso al contenido | Regreso al menu principal