UNA FLORETA DE SANT FRANCESC - Revista Cresol

Vaya al Contenido

Menu Principal:

UNA FLORETA DE SANT FRANCESC

Sumari > CRESOLET
UNA FLORETA DE SANT FRANCESC
  
(Fragment traduït per Eduard Soler i Estruch)

El 4 d’octubre és el dia de Sant Francesc d’Assís, titular de les esglésies parroquials d'Aigües, l'Altet, Balones, la Granja de la Costera, Margarida i la Marina; també d’una de les d'Alacant, Benidorm, Castelló, Cullera, Elx, Llíria, Oliva, Mislata, València, Vila-real i Villena; cotitular d'una església parroquial d'Alcoi i una de Manises. Eduard Soler i Estruch (Castelló, Ribera Alta 1912-Carcaixent 1999), cronista, dibuixant, contista i poeta, va treballar al col·legi dels franciscans a Carcaixent i els va traduir vora els anys 70 alguns fragments de les Floretes de Sant Francesc.

Capítol X. De com fra Masseo va provar la virtut de sant Francesc

Sant Francesc i fra Masseo són al convent de la Porciúncula...
Fra Masseo [de Marignano] és un home sant, discret, trempat i amb molta gràcia per a parlar de les coses de Déu.
Sant Francesc, no cal dir-ho, l’estima de veres.
Un dia que Sant Francesc tornava d’un bosquet on s’havia retirat per a fer oració, s’hi topeta amb fra Masseo. Aquest, volent assabentar-se fins a on ratlla la humilitat del pare sant Francesc, fent-se un poc el boig i amb un to esguitoset s’encara amb ell per a dir-li:
—I per què a tu? Per què a tu? Per què precisament a tu?
Sant Francesc resta tot sorprés. En refer-se un poc li diu:
Escolta’m, fra Masseo: què és el que vols dir amb això de «per què a tu?, per què a tu?, per què a tu?».
Fra Masseo, tot i aquell aire diplomàtic que li és consubstancial, no pot amagar que les paraules del sant l’inquieten prou i exclama amb un poc de desfici:
—Vull dir que, a quin sant va tot el món a buscar-te, per què la gent vol vore’t i escoltar-te i obeir-te? Tens un cos menut i escafinyat; una cara que no és res de l’altre dijous... De noble, d’allò que en diuen «estirp noble», jo crec que tens ben poca cosa. I si és de coneixements científics…, tu voràs! Per què, doncs, peguen tots darrere de tu? Vinga, a vore si m’ho expliques...
Sant Francesc se’l resta mirant... Un ample somriure li va omplint a poc a poc tota la cara... Alça els ulls al cel i posa el pensament en Déu i li dóna gràcies. I, llavors, amb l’esperit tot amerat de fervor s’encara amb fra Masseo i li diu:
—Com que vols saber per què a mi? Dius que vols saber per què precisament a mi! Vols saber per què tot el món ve darrere de mi... Mira, fra Masseo, T’ho diré… La cosa és ben clara, voràs: Els ulls de Déu, massa que ho saps, veuen perfectament tot el que de bo i de roí hi ha escampat per tot arreu. I com aquests ulls santíssims no han trobat entre tots els pecadors haguts arreu del món a cap altre que ho siga més que jo, ni més vil, ni més baix ni més malvat... I com per a dur a bon cap l’obra meravellosa que porta entre mans, no ha pogut trobar sobre la terra una altra criatura tan dolenta…, per això i res més que per això Déu m’ha escollit a mi, fra Masseo! Te n’adones ja, fra Masseo? D’aquesta forma destacarà millor la noblesa d’Ell, la grandesa, la fortalesa, la bellesa i la saviesa que al món ha d’infondre-li... D’aquesta manera se n’adonarà també tothom que tota virtut, el mateix que tots els béns, procedeixen d’Ell i de ningú més; que ningú es pot gloriar davant d’Ell i, si es gloria, s’hi gloriarà en el Senyor, al qui en definitiva pertany tota glòria, ara i sempre, i pels segles dels segles.
Fra Masseo, en escoltar aquesta resposta tan humil i fervorosament dita, no pot menys d’admirar la santa humilitat del nostre pare sant Francesc...
En honor de Crist. Amén.

(Font: «Les Floretes de Sant Francesc», en Del Colegio, nº 76 (1999-2000), Colegio San Antonio de Padua, Carcaixent).

Copyright © 2018 Revista Cresol - Creado por SocialOpen
Regreso al contenido | Regreso al menu principal